Nieuwe perspectieven voor een verstedelijkte delta

Dit boek is een pleidooi voor een nieuwe aanpak van ruimtelijke planvorming in complexe stedelijke deltagebieden. Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode 2011-2013 door een consortium van drie universiteiten (Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit en Erasmus Universiteit Rotterdam), vier kennisinstituten (Deltares, TNO, PBL en Geodan) en vier adviesbureaus (MUST Stedebouw, H+N+S Landschaparchitecten, RoyalHaskoningDHV en HKV lijn in water). Het onderzoek richtte zich vooral op het gebied van de Zuidwestelijke delta tussen Rotterdam en Antwerpen.

Nieuwe perspectieven voor een verstedelijkte delta.
Naar een aanpak van planvorming en ontwerp.
Han Meyer, Arnold Bregt, Ed Dammers, Jurian Edelenbos (red.).
Met bijdragen van MUST Stedebouw
MUST Stedebouw, 2015

“Het deltagebied tussen Rotterdam en Antwerpen is een voorbeeld van een gebied waar ruimtelijke ontwikkelingen te maken hebben met een steeds grotere complexiteit. Lokale initiatieven voor de ontwikkeling van stedelijke uitbreidingen, recreatiegebieden, natuurgebieden of haven- en industriegebieden moeten zich verhouden tot maatregelen die op een hoger schaalniveau genomen moeten worden om zaken als waterveiligheid, zoetwatervoorziening, herstel van ecosystemen en grootschalige infrastructuur voor de lange termijn te garanderen.

Deze complexiteit vraagt om een nieuwe aanpak van ruimtelijke planvorming en ontwerp. Dit boek is het resultaat van een onderzoek dat tot doel had een dergelijke nieuwe planvormingspraktijk te ontwikkelen. Het onderzoek is verricht door een samenwerkingsverband van universiteiten, kennisinstellingen en ingenieurs- en ontwerpbureaus. In het onderzoek wordt de zuidwestelijke delta beschouwd als een laboratorium voor die nieuwe aanpak, die ook voor andere gebieden die kampen met een vergelijkbare complexiteit, relevant is.”