Agenda voor het Waddengebied 2050

In deze Agenda voor het Waddengebied 2050 hebben overheden, natuurorganisaties, visserijorganisaties en de samenwerkende havens een gezamenlijke koers voor het Waddengebied geformuleerd en een agenda om die koers in te zetten. 

De gebiedsagenda bundelt bestaande ambities, doelen en strategieën van Rijk en regio, scherpt deze aan waar dat kan en benoemt de belangrijkste opgaven en bijbehorende dilemma’s die door nieuwe ontwikkelingen op het Waddengebied afkomen. Waar mogelijk bevat de Agenda ook nieuwe beleidskeuzen. Tegelijk zullen partijen samen de komende jaren nog keuzen moeten maken. Daarmee vormt deze Agenda het vertrekpunt voor beleid en beheer, en een gezamenlijke agenda voor de keuzen en opgaven waar partijen gezamenlijk voor staan in het Waddengebied. MUST is betrokken geweest in het gehele proces om de werkateliers te voeden en te verbeelden.

Periode
2017–2020

Opdrachtgever
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

In 2009 werd de Waddenzee aangewezen als Werelderfgoed. Een mijlpaal. Het resultaat van een omslag in het denken: van ideeën voor inpoldering naar het idee van de Waddenzee als natuurgebied. En vervolgens ook naar het idee dat natuur en economie samen op kunnen gaan. Overheden, natuurorganisaties en het bedrijfsleven werken sindsdien aan gezamenlijke opgaven voor natuur, visserij, havenontwikkeling, vaarrecreatie, bereikbaarheid en beleving van het Werelderfgoed. We blijven de natuur beschermen en ontwikkelen, maar ook de kwaliteiten van de Waddenzee beter benutten voor de sociaaleconomische ontwikkeling van het Waddengebied als geheel.

In 2020, meer dan tien jaar later, zijn er nieuwe ontwikkelingen die ons voor dilemma’s stellen maar soms ook weer nieuwe kansen geven. Klimaatverandering, de energietransitie, demografische veranderingen, technologische innovaties, morfologische ontwikkelingen in de Waddenzee en de toename van recreatie en toerisme. Deze ontwikkelingen vragen een gezamenlijke agenda van overheden en maatschappelijke partijen om het Waddengebied veilig, vitaal en veerkrachtig te houden, ook in de toekomst.

Strategieën 

De Waddenzee in 2050
In 2050 is de Waddenzee een rijke zee die bruist van het leven. Twee keer per dag voert de vloedstroom zand, slib en plankton aan. Een groot deel van het zand en slib bezinkt. De bodem van de Waddenzee is een mozaïek van hard zand, slik, schelpenbanken en veenpakketten. Biobouwers, zoals uitgestrekte oude mosselbanken en zeegrasvelden, zijn volop aanwezig en rijk aan bodemleven. De wadbodem zit vol wormen en schelpdieren. Ze vormen een enorme voedselrijkdom waar vissen en vogels zich tegoed aan doen.

De Waddenzkust in 2050
In 2050 is de Nederlandse Waddenkust een internationaal gewaardeerd gebied, in ecologisch, economisch én cultureel opzicht. Dynamiek en rust zijn in balans. Dynamiek is er in de moderne havengebieden, de levendige dorpen en havensteden. Daarnaast zijn er gebieden waarin rust, ruimte, nachtelijk duister en fraaie vergezichten domineren. De unieke ontstaansgeschiedenis is zichtbaar in het oude cultuurlandschap.

De Waddeneilanden in 2050
In 2050 zijn de Waddeneilanden gebieden van wereldklasse. Ze vormen een sterke eenheid, vooral door de samenwerking tussen de eilanden onderling en met de kustgemeenten. De eilandbevolking is gevarieerd en iedereen doet mee, ongeacht leeftijd, inkomen of beperking. Op alle eilanden zijn basisvoorzieningen als basisonderwijs, basiszorg en huisvesting aanwezig. Ook verdergaande onderwijs en zorg zijn voor eilandbewoners goed bereikbaar, door de digitalisering en de voorzieningen op andere eilanden en de Waddenkust. Ook is er passende en betaalbare huisvesting op de eilanden.

Het Eems–Dollardgebied in 2050
In 2050 zijn ecologie en economie in het Eems-Dollard gebied met elkaar in balans. De havenregio’s en industriegebieden in Delfzijl en Eemshaven floreren, net als de veerkrachtige natuur van het estuarium. Doordat de natuur weer veerkrachtig is, is er ook ruimte voor het maatschappelijk en economisch gebruik ervan. In 2050 voeren Duitsland en Nederland het beheer van de Eems- Dollard gezamenlijk uit en bepalen de twee landen samen wat er in het estuarium gebeurt. Het gemeenschappelijk gebied met Duitsland is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.