Stedenbouwkundig plan Breehorn–gebied Amsterdam

Het Breehorn-gebied in Amsterdam Noord bestaat uit een aantal royale hoven en groenstroken met een volgroeide bomenstructuur. Deze structuur, karakteristiek voor de tuinstad, is het vertrekpunt voor de zorgvuldige vernieuwing van de buurt. MUST heeft voor het nieuwe stedenbouwkundige plan de bestaande hovenstructuur van Breehorn herontwikkeld, passend bij de hedendaagse eisen en wensen. Hierdoor wordt zo veel mogelijk volwassen groen gespaard en blijft het tuinstadgevoel gehandhaafd.

De komst van twee brede scholen biedt de mogelijkheid tot multifunctionele ontmoetingsruimte voor de buurt. Deze twee sociaal-maatschappelijke brandpunten zijn doormiddel van een autovrij route, “het Kindlint”, met elkaar verbonden.

Interactief planproces
MUST hecht veel waarde aan een interactief planproces met alle betrokken partijen. Met de betrokken opdrachtgevers en experts liep een uitvoerig traject met werkateliers. Bewoners en omwonenden zijn in de verkennende fase door middel van straathoekgesprekken geconsulteerd, zodat hun opmerkingen en ervaringen vanaf het begin meegenomen worden in het planproces.

Het plan is in het najaar van 2009 vastgesteld door de stadsdeelraad Amsterdam Noord. De Brede School, ontworpen door Geurst en Schulze, is in 2014 opgeleverd. De eerste woonhoven zijn in aanbouw.

Periode
2008–2015

Product
Stedenbouwkundig plan

Opdrachtgever
Stadsdeel Amsterdam-Noord

In samenwerking met
Stadsgenoot
Rochdale
DeltaForte