Limes Atlas — Verdedigingslinie van het Romeinse Rijk

De Limes Atlas bundelt, ontsluit en verbeeldt de huidige kennis over de Limes in een taal die ontwerpers en bestuurders aanspreekt. De kern van de atlas wordt gevormd door de kaarten, die inzichtelijk maken hoe de Limes heeft gefunctioneerd, ten eerste als systeem en, ten tweede, als bewerking van de morfologie van het landschap. In aanvulling hierop geven de studies van DaF architecten inzicht in de toepassing van de architectuur van de Romeinen op het Nederlandse grondgebied. De beeldende kern van de atlas wordt ingeleid door een aantal opstellen van Jos Bazelmans, Tom Bloemers en Bernard Colenbrander.

Limes Atlas
Redactie Bernard Colenbrander en MUST
Ontwerp Studio Joost Grootens 
010 Publishers, 2005

In de ons omringende landen is de historische waarde en hedendaagse betekenis van de Limes ingebed in een continu verhaal. In de Nederlandse geschiedschrijving neemt de Romeinse tijd slechts een bescheiden plaats in. 

Dit is mede te verklaren door de beperkte tastbaarheid van de Romeinse geschiedenis. Het merendeel van de Romeinse geschiedenis is toegedekt door de tijd en weggezakt in de modderige Nederlandse bodem. Wat bekend is over de Limes, is afkomstig van een combinatie van historische informatie en archeologische ontdekkingen.

De atlas wordt besloten met tien ‘referentieprojecten’, die laten zien op welke manier met archeologische vondsten kan worden omgegaan. In de eerste vier eeuwen van de jaartelling was het Romeinse keizerrijk oppermachtig. Niet alleen in Europa, maar ook in het Nabije Oosten en Noord-Afrika. De grensverdediging van het rijk – vanaf de vierde eeuw door de Romeinen zelf als ‘limes’ aangeduid – liep in Europa van de Zwarte Zee tot Noord- Engeland. De limes was een verdedigingswerk, bestaande uit forten, muren en wachttorens; een even gewelddadige ingreep in het landschap als, bijvoorbeeld, de Chinese of de Berlijnse muur.

De Limes Atlas is uitverkocht, maar via google books volledig in te kijken: books.google.nl