Omgevingsvisie Amersfoort vastgesteld

De gemeenteraad van Amersfoort heeft de Omgevingsvisie 2030–40 op 19 december 2023 vastgesteld.

De Omgevingsvisie Amersfoort bundelt de hoofdlijnen van al het ruimtelijke beleid en de voorgenomen ontwikkelingen voor de periode tot 2030 met nadrukkelijk een doorkijk naar 2040. MUST heeft de gemeente Amersfoort begeleid in de totstandkoming van de omgevingsvisie.

In verschillende fases heeft het proces begeleid om de uiteenlopende ruimtelijke opgaven en dilemma’s in beeld te krijgen. Vervolgens heeft MUST samen met het Kernteam Omgevingsvisie bestaand uit Heidy Smit, Arno Goossens, Matthijs Stiekema en Mirjam Wingelaar gewerkt aan een visie te vormen die niet enkel de opgaven inzichtelijk maakt, maar vooral ook uitspraken doet over het Amersfoort van de toekomst en de route daar naartoe.

De visie bestaat uit 6 hoofdopgaven die tezamen de ruimtelijke agenda voor Amersfoort gestalte geven. Boven deze zes opgaven hangt de verstedelijkingsstrategie Gezond Samenleven. Gezond Samenleven staat voor een gezonde leefomgeving in een compacte, inclusieve stad die plek biedt aan iedereen en waarbij de voorzieningen nabij en toegankelijk zijn. De ruimtelijke vertaling van Gezond Samenleven krijgt vorm middels het denken in levensaders en ontmoetingsplekken. De levensaders vormen een noviteit voor Amersfoort en moeten bijdragen aan meer samenhang in de stad — zowel ruimtelijk als sociaal.

Wouter Veldhuis en Rob Giesendorf van MUST schreven samen met het team mee aan de visie. Daarnaast was MUST verantwoordelijk voor het maken van al het beeldend materiaal in de omgevingsvisie. Ook ontwierp MUST de kaarten en illustraties en was MUST verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp van het document.

Bekijk het project hier.