MUST in Brussel

De teams van MUST Köln en MUST Amsterdam ontmoetten elkaar vandaag in Brussel voor een excursie.

In de ochtend werden we door Vincent Baudry van Citydev Brussels rondgeleid langs twee projecten van Citydev in Anderlecht: NovaCity en CityCampus. Beide projecten zijn voorbeelden van ‘productieve menging’: het combineren van productieve; licht-industriële functies met woningen. Aan ideeën over en artist-impressions van gebouwen en buurten waarin wonen en productie wordt gemengd geen gebrek. Toch zijn de praktijkvoorbeelden van waar zulke functiemenging daadwerkelijk plaatsvindt en standhoudt redelijk schaars. MUST werkte maakte eerder dit jaar in opdracht van de gemeente Amsterdam aan het Inspiratieboek Productieve Menging. Voor dit inspiratieboek spraken met een aantal buitenlandse ontwerpers en ontwikkelaars over het fenomeen productieve menging. Hoe is de verdeling van wonen en werken in deze projecten? Hoe zijn logistiek en ontsluitingen opgelost? Hoe functioneert het project in de bredere stedenbouwkundige context? Welke complexiteiten (bouwkundig, maar ook financieel) traden op tijdens het ontwikkelproces? En vooral ook: hoe ervaren gebruikers het project en welke lessen trekken ontwerpers en opdrachtgevers?

Ons bezoek aan Brussel vormde het uitgelezen moment om de projecten te bezoeken waarover we eerder spraken met architect Oana Bogdan van het Brusselse bureau &bodan (architect van NovaCity) en met Vincent Baudry en Nathalie Renneboog van Citydev (ontwikkelmaatschappij van het Brussels Gewest — verantwoordelijk voor NovaCity en CityCampus). Vincent toonde ons NovaCity en CityCampus van binnen en van buiten — onze collega’s vroegen hem het hemd van het lijf over alle ins en outs van beide projecten.

Na een stadswandeling door Sint-Gillis en de Marollen met presentaties van collega’s eindigde de dag in park Tour & Taxis.