nieuwsNieuwe opdracht: Broken Circle / Spiral Hill

Een voormalige zandgroeve met daarin het landschapskunstwerk Broken Circle / Spiral Hill van de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson. Het is niet een alledaagse omgeving voor ons. Maar wel een waar we de komende maanden mee aan de slag gaan.

De zandgroeve ontstond eind jaren ’50. Een gevolg van de toenemende bouwwerkzaamheden tijdens de Wederopbouwperiode, waardoor de vraag naar fijn zand toenam. Familie De Boer zag kansen en richtte een zandwinning- en exploitatiemaatschappij op. Bijna 60 jaar werd door de familie op deze plek zand gewonnen.

Zandgroeve De Boer, jaartal onbekend. Collectie Gerard van Erkelens, via hierkomjijweg.nl

De zandgroeve ligt op een unieke plek in het landschap; op de rand van de Hondsrug, op de overgang van hoger gelegen zandgronden naar het laaggelegen veenkoloniale dek. De hoogteverschillen zijn goed voelbaar in de zandgroeve. De oevers liggen tot 22 meter boven het wateroppervlak. Het is in dit bijzondere landschap dat de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson in 1971 – 1972 het landschapskunstwerk Broken Circle / Spiral Hill realiseerde. Hij deed dit in het kader van de buitententoonstelling Sonsbeek buiten de perken. Smithson was gefascineerd door ontworpen en geplande landschappen waar de prehistorie nog te ervaren was. De zandgroeve was wat dat betreft een ideale omgeving; aangetast door mens en industrie, maar ook een plek waar de geologie van de Hondsrug en de prehistorie voelbaar en alomvattend aanwezig zijn.

Schets van Broken Circle/Spiral Hill

Schets Broken Circle / Spiral Hill, via hierkomjijweg.nl

Voor de Provincie Drenthe onderzoeken we nu wat het laadvermogen is van dit bijzondere landschap. Met het oog op de toekomst. Zodat op het moment dat doorontwikkeling zich aandient, iedereen goed is voorbereid. We onderzoeken onder andere wat voor recreatie hier kan plaatsvinden, of er gewoond kan worden en hoe toegankelijk het gebied moet zijn. En dat alles met het kunstwerk als uitgangspunt.

Een hele interessante opgave, waar we onze expertises in landschap, erfgoed en ontwerpend onderzoek goed in kwijt kunnen. We doen dit onderzoek samen met Provincie Drenthe, Gemeente Emmen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Landart Contemporary en de huidige eigenaren van het gebied.

Eerste workshop op locatie

Meer weten over het kunstwerk Broken Circle / Spiral Hill en de kunstenaar Robert Smithson. Kijk dan op deze website: www.brokencircle.nl

  • Veerle Simons
  • juli 2024