Lelystad wacht een grote woningbouwopgave. Om grip te krijgen op de omvang van opgave, speelden we met leden van Lelystadse raad het Lelystadse Barcodespel.
Om de integrale opgave in beeld te brengen, zijn specifieke methodieken ontwikkeld: de Utrechtse barcode -methodiek en onderliggende ‘pixelstudies’ die de ruimtelijke opgaven op kaart weergeven.
De Utrechtse barcode-methodiek geeft schematisch weer wat de ruimtevraag is voor een stad. De barcode is de optelsom van alle (programma)elementen die een stad vormen: groen, wonen, werken, maatschappelijke voorzieningen, sport, energie, water en infrastructuur.
De barcode is per functie opgebouwd uit normen (kengetallen), gebaseerd op het bestaande beleid, passend bij Lelystad aangevuld met trends en ontwikkelingen. Deze elementen staan in een directe afhankelijkheid van elkaar. Meer van het één, betekent vaak ook meer van het ander. Zo betekent meer woningen dat ook meer banen en meer groen moeten worden toegevoegd. De barcode laat in één oogopslag de onderlinge verhoudingen zien tussen deze verschillende elementen.
Periode
2023
In opdracht van
Gemeente Lelystad
Om het gesprek over de woningbouwopgave en de daarbij behorende voorzieningen breder in de organisatie te voeren, hebben we het Lelystadse Barcodespel ontwikkeld. Op basis van de voorlopige Lelystadse Barcode is een spelbord ontwikkeld waarin de gemeente Lelystad is verdeeld in pixels van één hectare. Voor het spel worden de verschillende woningbouwscenario’s gevolgd. Rode fiches representeren het aantal woningen waarvoor ruimte moeten worden gezocht. Fiches in andere kleuren moet ook verdeeld worden en representeren de voorzieningen die volgens de Lelystadse Barcode horen bij 10.000 woningen. Fiches stapelen mag, maar de dichtheid van het aantal woningen per hectare neemt dan toe. Het doel van het spel is om met collega’s en bestuurders gevoel te krijgen bij de voorzieningen die horen bij nieuwe woningen, maar ook de discussie te voeren over hoe Lelystad er in 2050 uitziet. Waar moeten de nieuwe woningen komen en in welke dichtheden? Wat past bij Lelystad als ‘Hoofdstad van de nieuwe natuur’?