Kop van Noord-Holland — Gezonde agri-energieregio aan drie kusten

In 2040 waait hier een frisse wind. Goed in de letterlijke zin voor de gezondheid van iedereen die hier leeft en op bezoek komt, maar ook figuurlijk: hier worden dingen uitgevonden! Uit de regio komt een constante stroom patenten op het scheidsvlak van high tech agricultuur en baanbrekende energie en health toepassingen die allen oplossingen bieden voor mondiale vraagstukken. Tegelijkertijd zijn hiermee uitdagingen om gezond te kunnen wonen, werken en leven in Kop getackeld.

Het rapport begint anders dan anders. Zo begint het rapport met een droombeeld voor het jaar 2040. Deze stip aan de horizon is het resultaat van het ontwerpend onderzoek naar hét verhaal van de Kop. Samen met vijftig verschillende experts, de vier gemeenten, de provincie en het Rijk is in een aantal bijeenkomsten vormgegeven aan de inhoud.

Het droombeeld schetst het toekomst op drie thema’s:
wonen in 2040 “Stel dat… in 2040, tien jaar eerder dan de nationale en provinciale ambities, alle woningen energieneutraal of -leverend zijn geworden in de Kop.”
werken in 2040 “Stel dat… in 2040 de Kop drietalig is. Het werken in de Kop heeft een nog internationaler karakter gekregen. Het veelal gespecialiseerde technische werk in de agri-food en energiesector trekt zowel binnen Nederland als daarbuiten mensen aan die graag hun skills verder willen ontwikkelen.”
leven in 2040 “Stel dat… in 2040 de Kop ‘het Zeeland van het noorden’ is geworden. De Kop is na Zeeland de tweede meest bezochte regio van Nederland door zijn ligging aan drie kusten, het uitgebreide waternetwerk van de Waterspin en de bloemlezing van typische Hollandse landschappen en steden.”

Periode                      
2019

Product
Ontwerpend onderzoek naar een integraal ruimtelijk gebiedsperspectief; rapport

In opdracht van
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

In samenwerking met
Gemeente Den Helder, Hollands Kroon, Schagen, Texel, provincie Noord-Holland, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en regionale experts.

Vier denkrichtingen
De rijke opbrengst van de inventarisatie, de oogst van de vier expertsessies en de regionale raadsledendag benadrukken dat er focus nodig is. Focus aanbrengen vergt keuzes maken. Daarom zijn er een viertal denkrichtingen ontwikkeld. Deze denkrichtingen gaan, anders dan en in aanvulling op de frames uit het Regionaal Ambitiedocument, uit van twee variabelen: tijd en ruimtelijke positionering. Uit de opbrengst van de voorgaande stappen ‘kijken’ en ‘kennen’ kwam naar voren dat sommige oplossingsrichtingen uitgaan van een stapsgewijze transitie en andere juist veel progressiever en met een sprong voorwaarts zijn (tijd). Eveneens kwam naar voren dat sommige oplossingsrichtingen om de regionale uitdagingen aan te gaan de eigen kracht van de regio benutten en andere juist veel meer gebruik maken van de kracht van de Metropoolregio Amsterdam (ruimtelijke positionering). Op de volgende pagina’s worden de vier denkrichtingen aan de hand van de twee variabelen tijd en ruimtelijke positionering geschetst in beeld en woord. Deze vier denkrichtingen zijn ook uitgesplitst in bouwstenen, zodat te zien is hoe ze zijn opgebouwd. Ze maken inzichtelijk wat de keuzevraagstukken zijn en hoe de keuze zich verhoudt tot tijd en ruimtelijke positionering van de regio. De denkrichtingen zijn te radicaal om als volledige samenhangende keuze te worden overgenomen. In de realiteit zullen bouwstenen uit verschillende denkrichtingen qua tijd en ruimtelijke positionering worden gekozen.