De Omgevingsvisie Amersfoort 2030–40 bundelt de hoofdlijnen van al het ruimtelijke beleid en de voorgenomen ontwikkelingen voor de periode tot 2030 met nadrukkelijk een doorkijk naar 2040. De visie ‘gezond samenleven in een inclusieve stad’ komt tot uiting in het streven naar een compacte stad met prioriteit voor fietsers en voetgangers. In deze stad zijn ontmoetingsplekken verbonden door levensaders.
Er is de afgelopen jaren veel veranderd in Amersfoort en de komende jaren verandert er nog veel meer. De stad groeit omdat het voor veel mensen een aantrekkelijke plek is om te wonen, te werken en te recreëren. En vanwege economische ontwikkelingen, klimaatverandering en energietransitie moet de stad op verschillende plekken ingrijpend aangepakt worden.
De Omgevingsvisie schetst het Amersfoort van de toekomst als een inclusieve stad, waarin iedereen die in Amersfoort wil wonen een huis heeft of kan vinden, elke inwoner zich thuis voelt en iedereen op zijn eigen manier mee kan doen. Een stad met goede verbindingen en voldoende ruimte voor ontmoeten, bewegen, groen en natuur. Een stad waarin de zo gewaardeerde menselijke maat één van de belangrijkste kenmerken blijft en verder wordt versterkt. Een stad waarin zowel huige bewoners als toekomstige generaties gezond samenleven. De ‘gezonde stad’ is dan ook de rode draad in Omgevingsvisie Amersfoort 2030-40: de relatie tussen gezondheid, leefomgeving en samenleven staan centraal.
Product
Omgevingsvisie
Periode
2019-2023
Opdrachtgever
Gemeente Amersfoort
OER: toetsing op omgevingseffecten
Omdat de voorgenomen ontwikkelingen ook negatieve effecten op de kwaliteit van de leefomgeving kunnen hebben, is tegelijk met de omgevingsvisie een omgevingseffectrapportage (OER) opgesteld, die de gangbare MER-systematiek aanzienlijk heeft verbreed en waarin de gevolgen van keuzes voor de gehele fysieke leefomgeving zijn onderzocht, in plaats van enkel de gevolgen voor het milieu. In de OER (uitgevoerd door Antea) zijn eerst drie varianten voor de ontwikkeling van Amersfoort getoetst op omgevingseffecten. Daarna is op basis van deze uitkomsten een voorkeursvariant opgesteld en getoetst.
Gezond samenleven
De Omgevingsvisie Amersfoort 2030-40 bestaat uit zes hoofdopgaven die tezamen de ruimtelijke agenda voor Amersfoort gestalte geven. Boven deze zes opgaven hangt de verstedelijkingsstrategie ‘Gezond Samenleven’. Gezond Samenleven staat voor een gezonde leefomgeving in een compacte, inclusieve stad die plek biedt aan iedereen en waarbij de voorzieningen nabij en toegankelijk zijn. De ruimtelijke vertaling van Gezond Samenleven krijgt vorm middels het denken in levensaders en ontmoetingsplekken.
I. Compacte stad met prioriteit voor fietsers en voetgangers
Gezond Samenleven betekent een keuze voor Amersfoort als compacte stad met een prettig leefklimaat waar de ruimte efficiënt gebruikt wordt en waar functies slim gecombineerd worden. Er wordt zo veel zoveel mogelijk binnenstedelijk gebouwd in hoge dichtheden, zodat wonen, werken en voorzieningen op relatief korte afstand van elkaar liggen en goed fietsend en wandelend bereikbaar zijn.
II. Levensaders en ontmoetingsplekken
De openbare ruimte is de verbindende factor in straten, buurten, wijken en de stad. De ‘menselijke maat’ is doorslaggevend voor de mate waarin inwoners en bezoekers de openbare ruimte als prettig en verbindend ervaren. De vertaling van de ‘menselijke maat’ betekent voor Amersfoort: een stad waarin je ertoe doet en waarin je opgemerkt wordt als je dat wilt. Het is belangrijk dat mensen zich veilig en prettig voelen in de openbare ruimte en dat deze toegankelijk en uitnodigt om naar buiten te gaan, te bewegen en elkaar te ontmoeten.
Levensaders bieden de verbindende structuur op het niveau van de stad. Het zijn doorgaande routes die ruimte bieden voor ontmoeten en waar voetgangers en fietsers prioriteit krijgen. De beleving komt centraal te staan, dus aantrekkelijke, levendige, ruim opgezette en groene routes die uitnodigen tot wandelen of fietsen. Het karakter van de levensader kan verschillen, maar ze zijn wel herkenbaar door de levendigheid en ruimte voor voetganger en fietser.
Ontmoetingsplaatsen zijn de plekken in de buurt en wijk waar maatschappelijke en commerciële voorzieningen geclusterd zijn zodat verschillende groepen uit de samenleving er gebruik van maken. De kracht van de ontmoetingsplekken en de levensaders wordt versterkt door de ontmoetingsplekken te oriënteren op de levensaders. De ontmoetingsplekken worden verbonden aan de levensaders en zijn herkenbaar vanaf de levensaders.
Zes ontwikkelopgaven
De visie bestaat vervolgens uit zes hoofdopgaven die tezamen de ruimtelijke agenda voor Amersfoort gestalte geven. Voor elke ontwikkelopgave is een leidend principe geformuleerd. Het leidend principe wordt vervolgens uitgewerkt in een aantal doelen. De zes ontwikkelopgaven zijn staan hiernaast opgebeeld. Op de overzichtskaart op de volgende pagina zijn de belangrijkste elementen uit de ontwikkelopgaven samengebracht. Ook zijn de levensaders ingetekend. Bij elk van de zes ontwikkelopgaven gaan in totaal zeven themakaarten dieper in op de afzonderlijke opgaven.
Bekijk de gehele Omgevingsvisie Amersfoort 2030–40 op de website van de gemeente Amersfoort.