De Atlas van de Wederopbouw biedt een bijzonder overzicht van de grootse vernieuwing van stad en land tijdens de wederopbouwperiode van Nederland. MUST maakte voor deze monumentale atlas 97 paginavullende kaarten over de door het Rijk geselecteerde Wederopbouwgebieden.
Nederland ging tussen 1940-1965 grootschalig ‘op de schop’. De oorlogsschade werd hersteld, bijvoorbeeld in Rotterdam, Nijmegen en Rhenen. Vervolgens wist de Nederlandse stedenbouw met omvangrijke stadsuitbreidingen internationaal de aandacht op zich te vestigen. Tegelijkertijd deed schaalvergroting door ruilverkaveling zijn intrede als oplossing voor de plattelandsvernieuwing in Europees verband.
Op basis van zorgvuldige analyse van historisch kaartmateriaal kan de mythe dat wederopbouwwijken allemaal bedacht zijn vanuit een tabula rasa verwezen worden naar het rijk der fabelen.
De Atlas van de wederopbouw in Nederland 1940-1965 heeft een brede benadering met essays van specialisten op het terrein van stedenbouw, (landschaps) architectuur, landbouw, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting.
“Zeer geschikt om urenlang in te verdwalen en zo op reis te gaan
door het recente verleden” — S+RO 2014/01
De Atlas van de wederopbouw is te koop bij naibooksellers.