In 2018 maakte MUST een visie voor het gebied rondom de Rotterdamse Willem-as. Op en rond deze as — die loopt van Blaak tot Stadionpark — komen veel opgaven samen. Ondanks de centrale ligging in de stad, direct aan de Nieuwe Maas, is de bereikbaarheid van het gebied slecht. Bovendien wordt het gebied zelf doorkruist door grote ruimtelijke barrières. De drie toekomstperspectieven die we samen met de gemeente Rotterdam maakten voor de Willems-as werden destijds op het Stadmakerscongres gepresenteerd in de vorm van drie levensgrote handschetsen. Deelnemers konden ter plekke de schetsen aanvullen.
Inmiddels zijn we een reeks jaren verder en zijn er tal van nieuwe ontwikkelingen op Zuid. Het nieuwe stadion komt er definitief niet, maar de nieuwe derde stadsbrug weer wel. Tijd om te kijken hoe het er nu voor staat op de Willems-as. Op het Stadmakerscongres 2024 gingen circa 100 deelnemers in de sessie ‘Stadmaken in Feijenoord’ met elkaar al tekenend in gespreok over de kansen, de cruciale plekken, de missende schakels en de verbindende factoren op de as. De uitkomsten van de acht thematische tafels werden live door Sebastian van Berkel en Björn Mensink ingetekend op een enorme kaart van de Willems-as.
Een van de belangrijkste uitkomsten is dat we de kaart een kwartslag moeten draaien: stel niet de as centraal, maar juist de dwarsverbindingen tussen Feijenoord en het Entrepotgebied. Daar waar de Willems-as en de dwarsverbindingen elkaar kruisen kunnen spannende plekken ontstaan. Daarnaast zou er niet op een bepaald stadsbeeld gestuurd worden, maar ruimte gegeven moeten worden aan bestaande initiatieven uit de wijk. Loslaten en ruimte geven is spannend, maar zal ook veel opleveren.
De foto’s zijn gemaakt door Aad Hoogendoorn.